Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Mer av mindre

HÅKAN JAENSSON om SVT på fel väg

    Medan TV4:s styrelseordförande Thorbjörn Larsson delar ut gratistidningar och försöker rädda Expressen efter Christina Jutterströms och Joachim Berners inhopp som chefredaktörer halkar TV4 allt djupare ner i såpan. Farmen har blivit en skandal, filmare protesterar mot de ständiga reklamavbrotten och pengar som kunde gått till att lyfta programutbudet satsas på nya digitalkanaler.

Vad gör SVT i det läget?

Sänker ambitionerna och satsar på nya digitalkanaler!

Mer av allt i fler kanaler, fast sämre.

Det verkar inte riktigt klokt, men enligt uppgifter i Dagens Nyheter är det precis den modellen Christina Jutterström, numera vd på SVT, och hennes programdirektör Leif Jakobsson jobbar med.

SVT2 ska hitta en ny publik, en yngre.

Kortare program påstås vara lösningen.

Kortare, lättare, billigare. Det gäller hela utbudet i public service-kanalerna.

 

    Enligt DN ska SVT nästa år, enbart på dramaproduktionerna, spara 50 miljoner kronor. Dokumentärproduktionens anslag skärs ner med 30–40 miljoner kronor. Entimmesprogram ska ersättas av halvtimmar och totalt ska 20 timmar bort. Och halvtimmesmagasinet Ikons experimentella dokumentärer stryks helt.

Kultur- och samhällsprogram drabbas och vetenskapsprogrammet Nova halveras.

Jakobsson talar om att man nu ”ser över alla administrativa och produktionstekniska strukturer” och att det inte är något dramatiskt med det. Och de sparade pengarna ska gå till nya program.

Till nya kanaler, verkar vara ett mer korrekt svar: under de närmaste två åren ska SVT spara 184 miljoner – för att, bland annat, starta digitala kanaler för barnprogram och sport.

 

    Att ytterst få svenskar ännu har möjlighet att se digitalkanaler tycks inte bekymra den dynamiska ledarduon Jutterström/Jakobsson. Och jag kan inte bedöma om Jakobsson har rätt när han påstår att digitaliseringen kommer att spara miljoner i elkostnader – och därmed betyda pengar till bättre program.

Men dagsläget tycks vara att SVT, genom att jaga nya tittare och sprida sina knappa resurser på allt fler sändningstimmar i allt fler kanaler, ytterligare kommer att sänka standarden i ett medium där huvudkonkurrenten, TV4, lagt ribban någonstans i höjd med Farmen.

Det borde handlat om att vårda en lysande dokumentärfilmstradition, om att utveckla samhälls- och kulturprogram, om att stärka det tyngre dramat och om att höja kvaliteten i den lättare underhållningen.

Det handlar om tittarsiffror och ny teknik – och det känns lika trist som en ny gratistidning.

Och lika samhällsnyttigt.

 

Håkan Jaensson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet