ÅSIKT

Den smala vägen till framgång

En vacker scen

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

med världsstjärnor och nykomlingar (poeter, musiker, dansare), allvar och skratt och en mycket entusiastisk – och ung! – publik.

Stockholms poesifestival på Dramatens lilla scen bjöd i går på åtta timmar poesi med mera, från klockan tre på dagen, fullsatt hela tiden.

Entusiasterna kring tidskriften 00TAL lyckades än en gång göra poesin till en publikfest, visa att det påstått smala kan bli en framgång även kommersiellt.

Och just detta handlade det om, samma kväll, i ABF-huset en bit bort: hur ska public service-kanalerna inom SVT och SR överleva när pengarna tryter och kommersiella kanaler rycker i tittare och lyssnare?

Här fanns mycket litet

av en ung, entuasistisk publik – men däremot en drös luttrade och litet slitna regissörer och producenter som ville snacka med cheferna (bland dem SVT:s programdirektör Leif Jacobsson) om hur SVT och SR klarar uppdraget från samhället.

Men något svar blev det inte ens på den enkla frågan om SVT:s digitala barnkanal som startar den 23 december: är den tänkt att fylla ett viktigt behov eller är det bara ett sätt att göra digitalboxen till årets julklapp?

Leif Jacobsson yppade inget om innehållet heller. Välfönad och tystlåten nöjde han sig med att bekräfta att antalet entimmeslånga dokumentärfilmer ska skäras ner och att experimentlådan Ikon försvinner.

Jacobsson vill ha ”lärande” program

, helst i serier med halvtimmesbitar. Plus publikens förtroende (många tittare) och ett gott samarbete med upphovsmännen.

Om Adonis var en av stjärnorna på poesifestivalen så var den avsatte, vildögde SVT-chefen Mikael Olsson som tände publiken i ABF-huset: Skit i att vid varje klockslag tävla med de kommersiella, tro inte att allt måste huggas upp i halvtimmar och inbilla er inte att alla ungdomar har samma intressen. Och det är totalt vansinne att köpa ännu fler skitprogram för barn bara för att fylla en digitalkanal!

Olsson fick stora applåder.

Han VILL ju något!

SVT borde kanske ta tillbaka Olsson. Bara han skaffar en revisor.

Håkan Jaensson