Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Fallet Fallaci

    När Vreden och högmodet, Oriana Fallacis första bok på många år, utkom i Frankrike och ledde till åtal för de hysteriska utfallen mot araber, såg jag henne försvara varje formulering i italiensk tv.

Hennes anletsdrag förvreds, svullnade, när hon arbetade upp sig till raseri helt på egen hand. Fallacis uppträdande var så obalanserat att också de hel- och halvöppna meningsfränderna i studiosofforna tystnade och vände bort blicken. Hur djup La Fallacis isolering är framgår också med hjärtskärande tydlighet av hennes senaste vredesutbrott "Florentinare, låt oss göra vår vrede hörd!" (Corriere della Sera i går).

    Den långa texten, som riktar sig mot European Social Forum som äger rum i hemstaden Florens med början i dag, börjar som en appell till stadens invånare att dra ner jalusierna på sina affärer, hålla barnen hemma från skolan och sätta upp skylten "Stängt på grund av sorg", som modiga förfäder gjorde när fascisterna marscherade mot Rom för åttio år sedan. Stadens invånare uppmanas att visa sitt förakt för dessa horder av bortskämda pappas gossar som hatar och tänker slå sönder stadens konst- och kulturskatter. Hatet och vreden riktar sig inte bara mot dessa Saddams och bin Ladins tillbedjare utan också mot de mesar som låter dem komma. Borgmästaren och regionens president får skäppan full i oändliga tirader där, men det är när hon sänker rösten och vänder sig till Berlusconi som det blir riktigt fasansfullt. Hon beklagar sig över att han aldrig svarar i telefon när hon ringer och vill få den man som borde vara alla italienares "il babbo", pappsen, att lyssna till hennes "vrål av smärta" och i stället låter dessa rikemansbarn våldta hennes stad.

En av Goyas "Caprichos" bär titeln "Förnuftets sömn alstrar vidunder", och en mer kongenial illustration av Oriana Fallacis förvandling från skicklig berättande journalist till ultrareaktionär demagog och till sist ett hjälplöst offer för sina fantasmer är det svårt att tänka sig.

Ragnar Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet