ÅSIKT

Insekter, insikter

Teater: Insekternas liv

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: INGRID SVENSSON
Malin Wetterqvist i "Insekternas liv".

Får jag göra teater på din bok? frågade Stina Oscarson ryssen Viktor Pelevin. Svaret blev ja.

Författaren kan skatta sig lycklig! I Stina Oscarsons regi berättar Insekternas liv om ett land i sönderfall på ett egensinnigt teaterspråk där akrobatik är lika självklart som ovidiska metamorfoser.

Pelevins bok har förvandlats till elva scener. Fragment av text projiceras på Akvariets fondvägg. I öppningens Rysslands doft förvandlas den amerikanska affärsmannen Sam Zucker ( Stefan Förberg) till mygga som suger ryskt blod: "Något måste man få i sig!"

Gasmask och dammsugare fullbordar satiren. Men själva förvandlingen äger rum när skådespelarnas kroppar börjar veckla ut sig och de blir - ja, just myggor!

Och hur ser en fluga ut om inte som den prostituerade Natasja, Josefin Kwiatkowska Strömblad? I svarta spetsar glider hon ner på krogstolen bredvid Sam. Hon vill följa med honom till Amerika. Insekter dras mot det ljus som förgör dem ... I flickans uppgörelse med mamman, Malin Wetterqvist, ingår en flygel och en vit krinolin. Scenen är ett visuellt under i svartvitt.

Livet är kort. Flugan krossas i slutet. Här finns komik, brutalitet och ett drag av vemod som påminner om Tjechov.

Stina Oscarson arbetar i den goda nycirkusens tradition. Hon kan konsten att exakt balansera de olika elementen. Rasmus Wurms plötsliga saltomortaler, Viktoria Dalborgs konster i repet, en svängande lykta - allt ingår i ett samspel. Musiken spelar en egen roll. Mellan etyderna släpar den frackklädda pianisten David Södermark högtidligt runt på sitt piano.

Här finns ett lugn och ett myller av bilder som stannar i minnet. Så passa på! Gästspelet på Unga Klara varar december ut.

Teater

Tove Ellefsen Lysander