Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

CIA fick flirta i tv

    "It"s frequently the case that the CIA is called upon to develop some kind of a covert action program in response to intractable and maybe even insoluble problems that confront the government." ("CIA får ofta till uppgift att utveckla något hemligt program när vår regering konfronteras med komplicerade och kanske även olösliga problem.")

Detta sa CIA-mannen Frank Andersson medan han flirtade med kameran i Dokument utifrån (senast visat nu i söndags), sedan vi just fått bevittna CIA:s infilt-ration bland irakiska officerare i Bagdad för att förmå dem att mörda Saddam. Programmet, Måltavla Saddam, kommer från den amerikanska tv-stationen WGBH.

Det är uppseendeväckande att Frank Anderssons uttalande icke kommenterades av de svenska redaktörerna efter programmet. Ett öppet erkännande från en CIA-man kom som en självklarhet. Inget ifrågasättande, inget historiskt perspektiv.

 

    Tv-publiken kunde fått veta att fallet inte är unikt:

Efter andra världskriget har CIA sysslat med att just kuppa bort regeringsledare - men inte diktatorer som Saddam utan demokratiskt valda ledare som envisats med att nationalisera sina egna råvarutillgångar.

När den liberala advokaten Mohammed Mossadeq, förespråkare för en sekulär stat, kom till makten i Iran 1951, överförde han Anglo-American Oil till staten. De amerikanska och engelska oljebolagen bojkottade genast Iran, vilket skapade ekonomiskt kaos. CIA-chefen Kermit Roosevelt for till Teheran och organiserade en kupp 1953, Mossadeq halshöggs och shahen Reza Pahlavi installerades med oinskränkt makt. Hans hemliga polis Savak, känd för sina tortyrmetoder, terroriserade oppositionen i Iran i en människoålder.

 

    När Kongo blev självständigt 1960 kom den socialistiska läraren och poeten Patrice Lumumba till makten i landets första demokratiska val. CIA köpte general Kassavubu som avsatte Lumumba, och därefter arméchefen Mobutu som mördade Lumumba och blev diktator. Skräckväldet varade till 1997. En av Mobutos bästa vänner var för övrigt Bush senior, före detta CIA-chef.

1963 mördades den sydvietnamesiska diktatorn Diem. CIA, som hade varit med om att tillsätta honom, ersatte honom med en militärjunta.

 

    1964 störtade CIA den brasilianska presidenten, Joao Goulard, som just påbörjat ett socialt reformprogram. Hans regering ersattes av en militärdiktatur, som avskaffade alla fri- och rättigheter och som under tio år blev känd som en av de värsta tortyrregimerna i världen.

1965 störtades president Sukarno med hjälp av indonesiska officerare, tränade och utbildade i USA. Kuppen, som iscensattes av CIA, påstås ha kostat en halv miljon så kallade kommunister livet. CIA:s man, Suharto, blev en klassisk u-landsdiktator som roffade åt sig rikedomar i över fyrtio år och lät västliga, främst amerikanska bolag, rovhugga den indonesiska djungeln.

1966 hjälpte CIA general Juan Carlos Ongania att komma till makten i Argentina genom en militärkupp, 1976 var det generalen Jorge Videlas tur. Under hans och kollegan Leopold Galtieris styre utspelades "det smutsiga kriget": 30 000 ungdomar försvann i tortyrfängelserna.

1973 störtades den demokratiskt valde presidenten i Chile, Salvador Allende, av CIA och ITT. Han ersattes med Pinochet.

    Bortsett från att hela detta Dokument utifrån innehöll en manipulativ, osmaklig bildsättning av Bushs och Blairs osannolika dossier om Saddams påstådda nya massförstörelsevapen, och bortsett från att det överhuvudtaget inte ifrågasattes var dessa vapen skulle ha kommit ifrån, så räcker det okommenterade uttalandet av Andersson för att jag ska göra en anmälan till Granskningsnämnden.

Maj Wechselmann
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet