Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Blodig rysk fresk

ANDERS PAULRUD om Rekviem för öst av Andreï Makine

Andreï Makine.   Andreï Makine. Foto: CATO LEIN

    Andreï Makine slog ner som en bomb i det litterära Frankrike då han publicerade sin debutroman, Det franska testamentet, för lite mer än sju år sedan. För den erhöll han två av Frankrikes mest prestigeladdade priser: Goncourtpriset och Prix Médicis.

Vad är nu detta, en trashank till ryss som bor på kyrkogårdar och ser allmänt sliten ut. Det förnämna etablissemanget höjde sina ögonbryn. I Makines bakgrund fanns en koppling till det franska; författarens mormor hade givit sig av från Frankrike för att bosätta sig i det nya Sovjet; det var hon som förde det franska vidare, språket och traditionerna, och alla historierna.

Och sedan dess har Makine ihärdigt, och med stor precision, undersökt förhållandena mellan sitt forna Sovjet och det Frankrike där han bor.

Också den nya romanen, Rekviem för Öst som utkommer i dag, bärs upp av denna balans. Man gör klokt i att läsa romanen som en fresk över den blodiga ryska historien med många utvikningar till samtidens alla komplicerade förhållanden kring det kalla krigets aktörer och vapenhandlare. Den som "skriver" berättelsen är militärläkare och före detta KGB-agent.

 

    På det hela taget är det en spännande roman, inte minst därför att Makine så skickligt väver samman olika, och till synes, oförenliga perspektiv.

Anders Paulrud
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet