Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Franco i blåsväder

Franco.   Franco. Foto: AP

    Så snart general Franco avlidit i november 1975 lade hans familj beslag på diktatorns omfattande arkiv. Dokumenten tillhör den privata stiftelsen Fondacion Nacional Francisco Franco (FNFF). I dess förvar finns 27 000 dossierer som både spanska och utländska forskare vill ta del av. Men det tillåter inte stiftelsens ordförande Carmen Franco.

Hon är generalens enda barn, och hon anklagas nu av en högljudd och intellektuell opinion för att försöka mörklägga 40 år av spansk historia. Många okända informationer av väsentlig betydelse om inbördeskriget och diktaturen finns i arkivet. Här finns också korrespondens mellan Franco och Hitler, samt mellan Franco och Mussolini. Familjen Franco misstänks för att i hemlighet vilja sälja av Francos brev till samlare.

 

    Carmen Francos stiftelse erhåller generösa subventioner av den borgerliga Madridregeringen. Vänsteroppositionen kräver nu att subventionerna dras in och att arkiven öppnas, också för journalister. Samma krav ställer den baskiska regionsregeringen. Man vill ha reda på hur det gick till när man lät tyskt flyg bomba den lilla baskiska staden Guernica. Händelsen inspirerade som bekant Picasso till den moderna konstens mest kända målning.

I arkiven förvaltas också det handskrivna manuskriptet till Francos roman Raza (Rasen) och hans kommentarer till filmatiseringen av verket. Han skrev själv dialogerna. Filmen gick i flera år på hundratals spanska biografer. Franco hade ett seriöst filmintresse och gjorde anspråk på att vara cineast. I Hollywood var Rita Hayworth hans stora favorit. Diktatorn framhöll ofta att hon hade spanskt påbrå.

Richard Guston
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet