Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Ljud som sätter spår

MIKAEL STRÖMBERG om Historiska spår II

    En patafysiker undersöker inbillningskraften och gör i någon mån konst av den. Sådan var François Rabelais (1494-1553), som drömde om att frysa in ljud som skulle kunna tinas upp och avlyssnas på nytt.

När jag hör Bakhålls ljudarkiv, Historiska spår II, går tankarna automatiskt till Rabelais och hans galna idé. Det är precis vad det handlar om. Gamla ljud som tinats upp och skapar stor inbillningskraft. Bakom slöjorna av brus och knaster kommer man i kontakt med de döda: Guglielmo Marconi, Louis Armstrong, Harry Houdini, The Boswell Sisters, Billie Holiday.

En av 1900-talets mest fantastiska historier är när Marconi trots folks tvivel och jordens krökning lyckas sända ett s trådlöst över Atlanten. Här berättar han hur det gick till på avspänd gentlemannaengelska. Och vem har inte undrat över hur Houdini överlevde när han sänktes ner i en vattentank huvudstupa med händer och fötter ihopkedjade. I en upptinad inspelning från 1914 avslöjar han tricket.

En av plattans verkliga underhållare är ensamflygaren Charles Lindbergh, som skickligt inväntar publikens skrattsalvor efter varje understatement. Men den största kontrasten hittar man emellertid mellan Sigmund Freuds plågade utlägg om psykoanalysen och George Formbys sorglösa When I"m cleaning windows. (Hela cd:n har kontrasten som formidé och det är mycket lyckat.)

    Rabelais sista ord på dödsbädden lär ha varit, med ett skratt: "Låt ridån falla, farsen är slut." I samma anda avslutas Bakhålls Historiska spår med en Che Guevara på krigsstigen. Han framträder inför FN:s generalförsamling i egenskap av industriminister och skräder inte orden: "Man har sett oss som en maktlös och undergiven flock ... en ofantlig flock av tvåhundra miljoner latinamerikaner, bland vilka USA:s monokapitalism nu anar sina dödgrävare."

Det hörs på klangen och accenterna att han verkligen menar vad han säger. För här är ljudet som sanningssägare överlägset både texten och bilden.

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet