Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Oidipal slutförvaring

    Prenumeranter till tidskriften Filmkonst får i november Linn Ullmanns roman Nåd i brevlådan, ett halvår innan den ges ut på Norstedts. Nåd har inget direkt med film att göra, fastän Linn Ullmann ofta skriver "filmiskt". I en av romanens scener ringer till exempel Johan till hustru Mai som är på konferens i Göteborg. Han står i en telefonkiosk på gatan nedanför hennes hotell. Det regnar. Vad är det för väder? frågar han. Solen skiner, säger Mai.

Nåd är en historia om ett symbiotiskt äktenskap: båda makarna trivs bäst i varandras sällskap, inga barn rivaliserar om kärleken eller stör de lugna kvällarna. Den moderliga Mai är läkare och när den livströtte litteraturkritikern Johan får cancer vet han att hon ömt och diskret kan hjälpa honom.

    Skildringen av Johan och Mai är infernalisk och ganska nådelös. Men under den neutrala, kvicka tonen finns ett raseri, bitter kunskap som jag gillar fastän historien är så krypande obehaglig. Nåd påminner om en annan norsk "Giftas", Stig Saeterbakkens Siamesisk, som kom ut i svensk översättning i somras. Mellan hans man och kvinna finns heller ingen romantik, ingen spänning, bara behov, beroende, vanor och åldrande - tvåsamheten som oidipal slutförvaring.

Pia Bergström
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet