Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Män i overaller

    Höstens dramaserier i Sveriges Television har inte varit mycket att skryta med. Såväl Stora teatern som Bella bland kryddor och kriminella har mest varit ett slöseri med goda skådespelare. I en helt annan klass är Santiago Gils välskrivna Stackars Tom, en serie i tre delar om ett gäng grabbar som arbetar på Scania i Södertälje.

Här har livet börjat, men ännu inte på riktigt. Familjelivet är i sin linda, landhockeyn viktigast på jorden och kompisarna tar större plats än såväl ny- som ofödda barn. När sedan en avvisad far visar sig vara döende i aids tvingas hela grabbgänget ompröva sina mansroller och nedärvda värderingar för att helt enkelt växa upp.

Med en rak och effektiv dramaturgi avslöjas alla tillkortakommanden hos rollfigurerna men utan att någonsin svika dem. Just denna lojalitet mot karaktärerna lyfter serien och gör den till det slags lika sällsynta som fängslande dramatik som lyckas kombinera underhållning med allvar.

 

    Skådespeleriet är för en gångs skull inget slöseri. Joakim Nätterqvists Tom, Frida Hallgrens Lena eller en sällsynt bra Jacob Erickson som Kex gestaltar sina arbetarklassfigurer med absolut ärlighet. Till hjälp har de ett manus av en kaliber som inte har skådats sedan Klas Östergrens Soldater i månsken eller Peter Schildts Glappet.

 

Fotnot: Stackars Tom sänds i kväll 21.30 i SVT1.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet