Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Bandet rullar än

Charlie Chaplin i   Charlie Chaplin i "Moderna tider".

    Ta vilken som helst av de postindustriella profeterna: de tror att det löpande bandet tjänat ut. Manuel Castells skriver om en "historisk relikt", och Michael Hardt och Antonio Negri ser monteringslinen överflyg-las av de informationella nätverken.

I ett telegram från TT den 9 november meddelas att Volvo Personvagnar i Göteborg ska flytta tillverkningen av instrumentbrädor till en underleverantör. "Outsourcing" kallas det på managementsvenska. 160 anställda berörs, "företrädesvis äldre arbetare som lämnat det löpande bandet".

Det som mönstras ut är alltså inte det löpande bandet utan de jobb som funnits som en lättnad vid sidan av det.

Volvos pressansvarige förklarar att de övertaliga kommer att erbjudas andra jobb anpassade till deras ålder. "Förhoppningsvis", tillägger han.

 

    Tillverkningen tas över av Lear Corporation som gjort sig känt för att driva Taylors och Fords principer för industriell kapitalism till det yttersta. Ett tag var en femtedel av de anställda vid Lears fabrik i Trollhättan sjukskrivna till följd av kronisk underbemanning, utsträckta arbetstider och allmänt omöjliga arbetsförhållanden.

Volvos fabrik i Uddevalla var länge, med viss överdrift, omtalad som en räddning ur fabriksarbetets hets och jäkt. Produktionen löpte utan linens disciplin. Nu är det löpande bandet tillbaka i Uddevalla, berättar LO-tidningen i ett reportage, och på Volvo Umeverken fruktar metallarna samma utveckling.

Men vandringssägnen om det löpande bandets hädanfärd lever sitt eget liv i de akademiska reservaten.

Mikael Nyberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet