Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Asyl, om medierna griper in

    Vem skriver om en icke-medial äldre flyktingkvinna med skäggstrån på hakan? Men gulliga ledsna barn fungerar alltid.

Att medias uppmärksamhet kan vara räddningen för flyktingar blev tydligt när mediebevakningen av flykting- och migrationsfrågor diskuterades under mänskliga rättighets-dagarna i Stockholm.

Journalister lägger ansvaret på Utlänningsnämnden och Migrationsverket som lägger ansvaret på journalisterna som... Så där fortsätter det. Och enskilda flyktingar blir helt beroende av att någon journalist tycker att just deras fall är värt att rapportera om.

"Jag tror inte längre att myndigheterna behandlar flyktingar lika. Det som oroar mig är att alla flyktingar jag har skrivit om har fått stanna i Sverige. Men vad händer med dem jag inte skriver om?" undrade Gert Svensson, journalist på Dagens Nyheter som skrivit om homosexuella flyktingar.

Utlänningsnämndens linje är att det är först när homosexuella iranier blivit "outade" i svensk press som de får problem. Men så länge iranska myndigheter inte vet om att de är homosexuella riskerar de inte förföljelse. Logiken är lika glasklar som skrämmande.

 

    Journalisten och författaren Göran Rosenberg tyckte att journalisterna inte har något annat ansvar än för de artiklar de skriver eller de inslag de gör: "Rättsosäkerheten flyttar in i medierna, men det grundläggande problemet är politiskt. Den organisation som har den bästa mediestrategin vinner. Så kan det inte vara."

Men så är det. Och det stinker.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet