Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Den fiktive flygaren

 Att William Faulkner var bra på fiktion är allmänt känt. En av hans bästa historier är den att han själv skulle ha deltagit som flygare i första världskriget. Det gav honom en speciell status, som han utnyttjade väl.

Faulkner skrev mängder av noveller, varav relativt få är översatta till svenska. Lind & co förbättrar förtjänstfullt statistiken genom urvalet Alla de döda piloterna, och här ges alltså ett par exempel på Faulkners fiktiva flygerfarenheter. Bäst av flygarnovellerna är den om ett par avdankade stridsflygare, som far runt i amerikanska södern och sysslar med livsfarliga flyguppvisningar men förlorar sig i småsint gräl om pengar.

 

    De åtta historierna är av typiskt Faulkner-snitt, går rakt in i en förkommen sydstatsvärld som förutsätts lika självklar för läsaren som författaren. Även om handlingen i titelnovellen utspelar sig i krigets Europa, är det ändå sydstatsvärlden och dess familjeöden som styr skeendet. Faulkner fick visserligen uppleva hur USA stod på den segrande sidan i såväl första som andra världskriget, men det är ändå sydstaternas förkrossande nederlag i amerikanska inbördeskriget som kastar sin slagskugga över allt han skrev.

Lennart Bromander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet