Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Han hade mer fel än de flesta

    Olof Rudbeck är på gott och ont en dominerande gestalt i 1600-talets lärdomshistoria. Till tvåhundraårsminnet av hans död utges nu en modern sammanfattning av hans gärning av Gunnar Eriksson i Rudbeck 1630-1702 - Liv, lärdom, dröm i barockens Sverige (Atlantis).

Rudbeck gjorde samtidigt med eller strax efter andra anatomer observationer av lymfkärlen. Han var invecklad i tidens alla akademiska strider.

 

    Men huvuddelen av Erikssons bok redogör för Atlantican, det kuriösa jätteverk där Rudbeck ju ansåg sig ha visat att alla antika myter handlade om Sverige, liksom all verklig kunskap spritts över världen härifrån.

Utöver de mycket underhållande skildringarna av mer kända egendomligheter noteras hur någon varit framme och suddat i Silverbibeln för att få den att stämma med Rudbecks teser. Eriksson är mer öppen än föregångarna för möjligheten att Rudbeck själv förfalskat stället. Av en man som hävdar att Platon menar svenska "ulvar" när han skriver om "elefanter" kan man vänta sig det mesta!

Efter hand som framställningen fortskrider ökar ironin samtidigt med den uppenbara kärleken till föremålet. Rudbeck hade mer fel än de flesta i dåtiden. Men det finns en sorts metod och storhet i hans galenskaper som kommer till sin rätt på dessa drygt 600 sidor av elegant ironi och bastant lärdom.

Göran Hägg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet