Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Skrivet vid sidan av

Kate Larson.   Kate Larson. Foto: HIDEO MATSUMOTO

    Fiskar brukar tolkas som symboler för det omedvetna livet. De simmar ju osynliga, under ytan. I sin prosabok Den stora fisken har Kate Larson bestämt sig för att gå i närkamp med just sånt i det mellanmänskliga som är obestämt, ordlöst och svårt att få grepp om: "Fyllnaden, även när tomrummet stöter bort. Banaliteten då, du vet vad jag menar, en gudomlig korrespondens. Ingen fri sikt (att säga det). Automismer, jag och ett du som tuggas och beblandas."

    Gemensamt för nästan alla de sökande, prosalyriska berättelsefragmenten är ett kvinnligt jag eller en hon som iakttar omgivningen, skriver, tänker eller läser. Vänner, grannar, älskare svävar förbi, en lösryckt replik "skaver", någon "kanske" säger något, "kanske säger han ingenting". Stämningarna liknar tillståndet innan man vaknar, då sinnet inte är så garderat.

Subtilt, vackert, fascinerande att det går att skriva så runtomkring och vid sidan av saker utan att benämna, glida in i typiskheter eller besmutsa sig med grälla, grova sociala fakta. Men lite svårt att hålla koncentrationen och beröras, av samma skäl.

Pia Bergström
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet