Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Det gillade Hitler

    Ni har hört om det glada tjugotalet då livet jäste och folk dansade omkring, då livet var ljust där borta i änden. Paris, London, New York.

Ibland får man känslan av total förlust när man inser att man inte var med, och inte kan få vara med. Så är det med historien.

Annat är det med trettiotalet. Vad hände då? Detta mörka och eländiga årtionde som låg och tickade mellan de två stora krigen. Vad vet man? Börskraschen. Spanska inbördeskriget. Italiens krig i Abessinien och Japans i Manchuriet. Flyktiga bilder av Stalin och Churchill och Hitler.

 

    Nu finns räddningen. Den heter Den mörka dalen och är skriven av en av vår tids ledande historiker, Piers Brendon. En praktbok på drygt 750 sidor. I den finns allt; det storpolitiska spelet mellan den tidens mäktigaste stater, men den är också synnerligen rik vad gäller detaljer som vad Stalin rökte och vad Churchill och Hitler gillade för mat.

Boken går fram till det oundvikliga kriget. 1939 sätter det i gång. Drygt fem år senare är det slut. Den 8 maj 1945 gratulerar Churchill Stalin för att det ryska folket har kommit ut ur dödsskuggorna i "solskenet av en segrande fred".

Anders Paulrud
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet