Aftonbladet
Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

"Befriat" område

Amerikanska soldater förhör en afghansk man i Yayeh Kehl.   Amerikanska soldater förhör en afghansk man i Yayeh Kehl.

    Ettårsjubileet av Kabuls befriande häromveckan passerade anmärkningsvärt obemärkt i svenska medier. Annars vore det ju ett utmärkt tillfälle att studera effekterna av ett "regimskifte" genomdrivet med hjälp av massiva bombningar.

Kabuls studenter firade jubileet med två dagars upplopp, fyra av dem dödades när säkerhetsstyrkor öppnade eld. Protesterna riktade sig mot miserabla levnadsförhållanden: "Vi har inget vatten, inget bröd, ingen elektricitet", förklarade en av demonstranterna för AP. Av den utlovade hjälpen till återuppbyggnad har endast små summor anlänt, motsvarande 750 kr per invånare, i kontrast mot de över 100 miljarder som spenderades på att bomba landet.

Hjälpsändningar med mat kommer åter ut till byarna - men avbrottet under flygattackerna beräknas ha kostat minst 20 000 liv.

 

    Förutom återuppbyggnad var det andra löftet till det afghanska folket demokrati, via ett på komplicerade vägar sammansatt "storråd" (loya jirga). Demokratiskt sinnade representanter beskriver dessvärre enstämmigt sin roll på loya jirgan som att godkänna den på förhand uppgjorda utnämningen av Hamid Karzai och hans regering, i vilken några av landets värsta krigsförbrytare och fundamentalister ingår.

Också värda att uppmärksamma är Human Rights Watchs rapporter från norra Afghanistan, vilka gång efter gång anklagat Norra alliansens soldater för omfattande våldtäkter, plundringar, folkfördrivningar och godtyckliga avrättningar. "Där finns massgravar överallt, och amerikanerna, som vet allt om det, säger ingenting", uppgav en hjälparbetare för journalisten Robert Fisk i augusti. Vid ett enda tillfälle i början av oktober fördrevs 180 pashtunska familjer från sina hem och många av kvinnorna våldtogs, enligt en Reutersrapport.

 

    Till detta kommer de amerikanska styrkornas egen terror, hittills bombningar av en bröllopsfest, attacker i misstag mot egna allierade, fängslanden av civila på ofta mycket svaga grunder. "När vi ser en skäggig bonde, ser vi en skäggig bonde. När amerikanerna ser en skäggig bonde, ser de bin Ladin ." Så förklarade en afghansk soldat ur de USA-allierade styrkorna en av många misslyckade räder.

Och den feministiska motståndsrörelsen Rawa, åter glömd av den västerländska opinionen, gjorde ett uttalande 11 september: "De flesta kvinnofientliga lagar togs antingen aldrig bort eller är nu på väg tillbaka ["] Norra alliansen och talibanerna delar samma fundamentalistiska ideologi. [...] de som argumenterade emot oss, de som hävdade att Norra alliansen var att föredra, de borde i dag vakna upp och be det afghanska folket om ursäkt."

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet