Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Pianomusik från ett ökentält

MIKAEL STRÖMBERG om Works by Roman Maciejewski

    Polsk tonsättare född i Berlin 1910. Sjuklig och fattig. Oberoende och missförstådd. Roman Maciejewski synes ha den perfekta inramningen för en konstnär.

Någon kanske minns den tillbakadragne polacken från teaterscenen där han arbetade med en ung regissör vid namn Ingmar Bergman. Men sedan gick han vidare, började meditera, motionera och skrev en monstruös pianokonsert för Artur Rubinstein. Och ett magnum opus, Requiem, tillägnat alla mänskliga offer i krig och tyranni som spelades 1959 (och aldrig mer?). 1976 lämnade han USA där han bodde en längre tid och bosatte sig på Kanarieöarna och flyttade in i ett ökentält.

Works by Roman Maciejewski är den anspråkslösa titeln på en cd från dB produktion. Musiken drar hit och dit och skapar ett eget rum utan genrer. Nej, tonsättaren tycks inte tänka på sin musik som "ett visst språk", eller ens försöka göra karriär.

 

    Skivans centrala verk är samlingen mazurkas i en rad olika känslolägen och temperament; Andante non rubato, Grazioso, Presto, Echo z Tatr (Eko från Tatrabergen).

Det låter lite Chopin för elegansens skull och rätt mycket Bartok för folkmusikens skull. Och faktiskt även en slags stumfilmsmusik som var vanlig just i övergången till ljudfilm. Musiken rymmer det mesta från kitschig salongsmusik till trånga, kärva passager och snabba akrobatiska löpningar.

Från notbladen stiger ett polskt hjärta med en fransk, febrig längtan.

Den felande länken mellan Chopin och Szymanowski till Lutoslawski och Penderecki. Här är den äntligen: Roman Maciejewski.

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet