Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Svårigheten att undvika sig själv

CLAES WAHLIN om En bok måste vara som en yxa för det frusna havet inom oss av Franz Kafka

Franz Kafka.   Franz Kafka. Teckning: TULLIO PERICOLI

    Än i dag tvivlar en och annan på Franz Kafkas humor. I ett brev till Max Brod 1909 beklagar sig den tjugosexårige Kafka över sin arbetsbörda vid Institutet för arbetarnas olycksförsäkring: "De skulle bara veta hur mycket jag har att göra! I de fyra distrikt jag ansvarar för - utöver alla mina övriga arbetsuppgifter - faller folk som om de vore berusade rakt ner från byggnadsställningar eller rätt in i maskiner, alla brädor tippar över, alla fördämningar brister, alla stegar faller till marken, allt som hissas upp störtar ner, allt som läggs på golvet är det någon som snubblar över. Och när man tänker på hur de unga flickorna i porslinsfabrikerna gång på gång ramlar nerför trapporna med väldiga travar av tallrikar får man huvudvärk."

Med En bok måste vara som en yxa för det frusna havet inom oss har förlaget Bakhåll nått fram till den sjätte volymen av Samlade skrifter. Det är den första brevvolymen och omfattar åren 1900 till 1912. Under denna tid tar Kafka studenten och en jur kand. Han börjar arbeta inom försäkringsbranschen, träffar Max Brod och sin framtida fästmö Felice Bauer samt debuterar i bokform.

I dessa brev finns inte bara komiska passager, givetvis ryms också rapporter och reflektioner kring litteratur, resor och, ja, eländet som tidigt drabbar Kafka: "mor ska opereras nästa vecka, far blir allt sämre, morfar fick ett svårt svimningsanfall idag, och själv mår jag inte riktigt bra" (1909).

 

    Självföraktet, om än med självironi, tycks givet - ("Även jag skulle helst vilja undvika mig själv...", brev till Max Brod 1907) - och en och annan tidskolorit skissas med lätt hand, som den ögonblicksbild från ett föredrag på sanatoriet Jungborn 1912, ett exempel som påminner oss om att Kafkas samtida, Freud, också måste ha funnit ett och annat absurt inslag i tillvaron: "Häromdagen förklarade han [läkaren] att bukandning bidrar till att könsorganen växer och stimuleras, vilket enligt honom är förklaringen till att operasångerskor, som huvudsakligen använder bukandning, är så oanständiga."

Minsann.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet