Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Vad är en hjälte?

Roman: Javier Cercas - HJÄLTARNAS UTTÅG

    Vissa böcker är inte lätta att få tag i, de slinker undan ens blick. Så att säga.

Javier Cercas roman Hjältarnas uttåg är en sådan bok. Den tar sin början sommaren 1994 då författaren först hörde talas om Rafael Sánchez Mazas arkebusering.

Mazas, en uppburen fascist och poet, skulle ha blivit avrättad under spanska inbördeskriget, eller hur var det nu...

Den andra versionen är att han på ett mirakulöst sätt klarar sig, han flyr undan och gömmer sig på landsbygden. Han får hjälp av ortsbefolkningen, ”vännerna i skogen”. Vid ett tillfälle blir han upptäckt av en milisman. Denne siktar på honom, men skjuter inte.

 

    I bokens andra del, ”Som Salamis soldater” som är en redogörelse för vad som verkligen hände, har Mazas blivit utnämnd till riksråd för falangen och vice ordförande i partiets politiska utskott. Det är sent i april 1939 och det har gått en månad sedan republikens definitiva sammanbrott.

Romanens tredje parti, med det gåtfulla namnet ”Vi ses i Stockton” har författaren rest till den franska staden Dijon, för att där sammanträffa med en man, Miralles, som kan ha varit den milisman som siktade på Mazas men som inte sköt.

Det låter lite rörigt det här, men är det inte.

 

    mycket kvick roman. Den ställer frågor till samtidshistorien, vem bär ansvaret, vad är en hjälte.

Och hur gick det då för Rafael Sánchez Mazas? Var han en vinnare eller en förlorare? Klart är att en gata i Bilbao bär hans namn.

Anders Paulrud
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet