Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Nya låtar i gamla lurar

    Tänk följande. Du ringer ett viktigt samtal till Stora Företaget. ”Tack för ditt samtal, du är nu placerad som nummer fjorton i kön. Väntetid cirka 8 minuter.” Lägg inte på för då hamnar du återigen sist i kön.

Vad gör man åtta minuter av sitt liv? Trycker luren mot örat i stum väntan? Eller tvingas lyssna till Stora Företagets musiksmak? Det finns nämligen få ställen i offentligheten som spelar så ofunktionell och oanpassad musik som företagens telefonväxlar. Vem vill höra Mozarts Klarinettkonsert där det mesta av frekvensbandet är borta, när man ska ändra tid hos bilprovningen?

Det här borde vara ett lukrativt område för en legitimerad tonsättare. Det anser i alla fall ledningen på Musiksveriges mest framåt och moderna musikhögskola, den i Piteå, där man nyligen inlett ett samarbete med callcenter-jätten Excellent. Tonsättare ska ju ha jobb efter examen, så antagligen är det rätt tänkt att låta ett musikproffs, näst efter läkare i antal terminer, komponera pausmusik. Och förhoppningsvis förvandla dödtid till lyssnartid.

Hans Hjort, kursansvarig på Musikhögskolan i Piteå, säger: ”Pausmusiken har fått för lite uppmärksamhet tidigare. Våra elever får vara med och skapa en ny genre och bli pionjärer inom komposition och anpassning av musik för just callcenterbranschen. Och vi har verkligen fått chansen att skapa en annorlunda upplevelse...”.

n n Beställningen från Excellent ger stort svängrum. Det enda som är sagt är att musiken ska passa en målgrupp mellan 20 och 65 år. Ett provresultat på cirka tjugo minuter ny, trevlig, modern, engagerande och experimentell musik levereras i vår. Excellent har dessutom instiftat ett stipendium kopplat till uppdraget.

Tanken är förstås att hitta alternativ till musaken och hissmusiken och väntrumsmusiken (läs Radio Rix). Att undersöka vilka instrument, puls, sound och tempo som passar. Och särskilt testa fram musik som låter bra i en så pass begränsad högtalare som telefonens. Hur mycket komprimering tål musiken innan den upplöses till icke-musik?

I dag ingår ljudet i Stora Företagets audiovisuella bild utåt, eller varumärke om man så vill. Som sådant hjälper – eller stjälper – ljudet företagets förmåga att kommunicera med allmänheten.

    I övrigt är Sverige fullt av sura tonsättare som anser att pausmusik är att dumpa sin själ på marknaden. Till och med kan samarbeten mellan tonsättare och folkkära rock- och popmusiker skapa infekterade motsättningar i Föreningen Svenska Tonsättare (FST). Jag tänker bland annat på Anders Hillborgs och Eva Dahlgrens projekt Jag vill se min älskade komma från det vilda.

Men å andra sidan är det ute i samhället som tonsättaren med sitt kunnande kan sätta konstnärliga avtryck. Ja, även i en telefonväxel.

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet