Aftonbladet
Dagens namn: Katarina, Katja
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

SVT och sanningen

    I Rapport och Aktuellt har man under helgerna dagligen kunnat höra att "generalstrejken" i Venezuela mot president Hugo Chávez fortsätter. Men pågår det en generalstrejk i Venezuela? I norska Morgenbladet (1/2003) ställer sig Morten A Strøksnes frågan. Med generalstrejk avses en strejk där i stort sett hela arbetsstyrkan i ett land lägger ner arbetet i protest. Så har aldrig varit fallet under krisen i Venezuela. Långt därifrån. Butiksanställda arbetar och många kontor liksom hela den offentliga förvaltningen fungerar som vanligt, påpekar Strøksnes.

Vad vi upplever är i stället att en liten del av facket, underblåst och finansierad av den venezuelanska eliten, försöker skapa ekonomiskt kaos för att därmed kunna kräva presidentens avgång. Dessa intressen, enligt många bedömare nära lierade med CIA, ska garantera fortsatta leveranser av billig olja från det oljerika landet.

 

    USA-regimens motiv att bli kvitt president Chávez står på kö. Han förser Kuba med olja, han driver hårt inom OPEC kvotbegränsningar för att få upp världsmarknadspriset på råolja och hans jordreformer och sociala program för fattigdomsbekämpning svär mot allt som IMF och Valutafonden dikterar i regionen (program som nu senast fått den argentinska ekonomin att falla fritt).

Varför fortsätter då SVT:s nyhetsankare, och Magnus Linton i en Expressenrapport från Caracas (17 december), att repetera den venezuelanska oljeelitens tal om generalstrejk? Tragiskt nog är det väl ungefär som vanligt, de har bråttom. Och när man har bråttom upprepar man den röst som skriker högst, det vill säga CNN:s och de amerikanska nyhetsbyråernas. De säger "General strike?" Då säger vi det också.

Joar Tiberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet