ÅSIKT

”Med vissa böcker gör det direkt ont”

Läs chattet om läroböcker med Göran Hägg

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

annalena säger: Vilken är den sämsta lärobok du läst?

Göran Hägg säger: Det är nog ett par svenskböcker. En för lågstadiet som hette "Ditt språk" och är borttagen nu. Och en som hette bokkunskap och finns kvar.

alex the man säger: hej hej. varför prioriterar inte skolan bättre böcker?? vi har liksom böcker från 1960-talet. dom hör hemma på antikvariat.

Göran Hägg säger: Böcker kostar pengar. Kommunerna vill spara. Fast samtidigt köper de datorer för enorma summor.

annalena säger: Ska man ha läroböcker över huvud taget?

Göran Hägg säger: Vi läser mer än någonsin i jobbet och annars utanför skolan. I bokform mest. Då är det rätt bra att få lära sig det även i skolan.

stina säger: Vad tycker du om interaktiva läromedel?

Göran Hägg säger: Det finns så lite som verkligen fungerar än så länge. Men visst. Som komplement är det jättebra. Man lär sig en hel del av historiska dataspel och sådant - språk, historia, geografi.

Madde säger: Hur många år håller en lärobok i t ex historia, rent faktamässigt alltså?

Göran Hägg säger: Egentligen hur länge som helst, om den är bra gjord. Själva boken. Men sedan händer det ju nya saker som efter hand måste med.

Lina säger: Hur kom det sig att du började granska läromedel?

Göran Hägg säger: En gång för längesen var jag lärare. Sen började jag, när jag gått vidare till annat, undra över de konstigheter mina barn kom hem med. Och när jag sen föreslog Aftonbladets kultursida att göra det så nappade dom på idén ...

anna säger: Finns det verklligen ingen instans som försöker göra läroböcker mer pedagogiska och ge elever lite mer stimulans för sitt lärande. Mina barns skolböcker liknar de jag själv hade i skolan för många år sedan, trista och tråkiga. Skolorna måste få tillräckligt med pengar för denna sak.

Göran Hägg säger: Någon instans som granskar har inte funnits på drygt 20 år. Och numera förbjuder WEU-direktiv sådant, så att det har måst avskaffas i alla länder. Om skolorna ska få mer pengar eller böckerna bli bättre måste först och främst föräldrar regagera!

Skoltrött säger: Skulle du kunna skriva en lärobok? I så fall om vad?

Göran Hägg säger: Nja, då skulle jag ju måsta sluta granska dem. Och det känns nästan mer nödvändigt i dagsläget.

Madde säger: Finns det några knep att ta till som läromedelsförfattare för att underlätta inlärningen?

Göran Hägg säger: Nej. Inte mer än de självklara - vara entusiastisk, tro på sitt ämne och utgå från att barn också är tänkande varelser.

chippo säger: I vår skola får vi bara gamla böcker som andra elever haft i minst 3-4 år. Är det OK?

Göran Hägg säger: Det är givet att det inte är OK. Att en bra bok i till exempel språk inte behöver vara nyhskriven är klart. Men själva bokexemplaret ska vara nytt när du får det. Det beslöt riksdagen faktiskt i omgångar i slutet av 1940-talet och början av 1960-talet.

Jimma säger: Hur tycker du en riktigt bra lärobok ska var upplagd?

Göran Hägg säger: Beror förstås på ämnet. Men det ska vara ordentligt med text och absolut inga fåniga innehållsfrågor. Däremot förstås gärna intressanta arbetsuppgifter att jobba vidare med själv.

josefine säger: tycker du att det är roligt att granska läromedel?

Göran Hägg säger: Ja och nej. Ibland, med vissa böcker gör det direkt ont. Men det finns också rätt mycket bra och roligt att lära sig. Och i vissa fall är ju även dumheterna på något vis underhållande.

Lina säger: Vilket ämne är det svårast att göra bra undervisningsböcker i?

Göran Hägg säger: Svårt att veta. Men sämst tycks de vara i samhällskunskap och fysik. Fråga mig inte varför.

Lina säger: Vissa skolor har inga läroböcker utan eleverna får lära sig att leta information själva på biblioteken m.m. Tror du det är ett bra sätt?

Göran Hägg säger: Det är jättedåligt, på gränsen till kriminellt av skolledningen. Självklart är det bra att söka information själv. Men skolans ansvar är att hjälpa en till såna kunskaper att man sen kan göra det. Till det behöver man oftast speciella böcker och alltid duktiga lärare. Man kan inte ringa till någon utan tillgång till telefonkatalog eller nummerupplysning.

Rindan säger: Vilken är den bästa lärobok du har läst då?

Göran Hägg säger: Dels Selma Lagerlöfs Nils Holgersson, som ju skrevs som skolbok. Dels den historiebok för folkskolan som jag själv hade i fyran, femman och sexan.

anna säger: Har du pratat med många skolbarn om hur de tänker kring böcker i skolan.

Göran Hägg säger: Framförallt mina egna barn och deras omgivning. Men eftersom jag gör de här artiklarna som tydligen även når unga läsare så blir det förstås nästan alltid något om det när man möter människor i rätt ålder - barn.

Rindan säger: Har du läst körskoleboken. I sådana fall, är det en bra lärobok?

Göran Hägg säger: Nej, det har jag inte. Om du lovar att inte tala om det för någon: Jag har inte körkot. Det har aldrig blivit av.

ZDZ säger: varför måste läroböcker vara så himla dyra, för det är dom väl? för det köps ju inte nya läroböcker så himla ofta??

Göran Hägg säger: Det är de faktiskt inte. Böcker tillhör överhuvudtaget de varor som bara blivit billigare med åren. I jämförelse med andra kostnader i skolan är böckerna väldigt lite -kanske en halv procent av verksamheten.

C_S säger: Anser du att samhällskunskapsböckerna är objektiva? Eller presenterar och förklarar alla ideologier och samhällsåskådningar lika fördelaktigt/mycket?

Göran Hägg säger: Självklart inte. Men det är å andra sidan omöjligt. Problemet med dem är att de är kortsiktigt dagsanpassade, så att deras "tjusiga" åsikt är ute redan när boken kommer ut i klassrummet. Mer långvariga vinklingar gör inte så mycket - barn genomskådar sådant snarast bättre än vuxna.

Bert säger: jag går i sexan och i vår skola så får man betala för allt både böcker och pennor och vanligt A4 papper tycker det är ganska dåligt så därför undrar jag vad du tycker om det?

Göran Hägg säger: Om du får betala för böckerna går du antingen i någon mycket ovanlig privatskola, eller också begår skolan brott mot gällande lag.

Sjuttiotalisten säger: Du recenserar nya läroböcker - men får ungarna över huvud taget nya läroböcker nuförtiden?

Göran Hägg säger: Tyvärr ganska sällan. Men jag försöker faktiskt att inte bara recensera nyskrivna böcker utan allt som fortfarande säljs till skolorna. Förlagen trycker och säljer till exempel fortfarande böcker med tio- och 25-öringar eller där man ska ringa 90 00 00 vid olycksfall. Hemskt men sant. Och dem recenserar jag även.

mimmi säger: Tror du att läroböcker på nätet inte vore bättre - då kan de ju förnyas hela tiden och behöver inte innehålla gammal info?

Göran Hägg säger: Det finns många poänger med den sortens uppdatering. Men än så länge är det faktiskt mycket dyrare med datorarbetspålatser än med pappersböcker, för att inte tala om problemen med upphovsrätt och dylikt. Och sen är det ju så att i det vanliga samhället dominerar och växer pappersboken fortfarande.

Vickan säger: Låt lärarna själva komma med förslag, organiserat. Där finns bade kunskap, erfarenhet och talang.

Göran Hägg säger: Ja, tänk om det vore så! Det som mest förvånar mig är det mycket ringa intresset bland lärare och i lärarpress för att diskutera läroböcker - de håller gärna med om att något är konstigt, och ändå har de ofta använt boken i åratal utan att tala med sina chefer eller varandra om saken.

JOhan 19 säger: Skippa nästan alla läroböcker och kör mer mycket mer praktik.

Göran Hägg säger: Om vi hade gjort det från början hade vi fortfarande levat som på järnåldern.

kent säger: I en del nya kurser på gymnasiet finns det inte ens någon given kurslitteratur. Varför finns det inte det?

Göran Hägg säger: Det finns inte någon central föreskriven kurslitteratur någonstans. Det är klart i vissa ämnen, konstnärliga eller mycket praktiska, kanske det inte behövs alls. Men i annat fall är det skolans lärare som ska bestämma vilka böcker som tas in. Låt oss hoopas att de gör det!

Göran Hägg säger: TACK alla som skrivit! Jag vet inte vad ni har lärt er. Men åtminstone för mig har det varit roligt och lärorikt. Nästan mer än många av de lästa böckerna!