Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Inte längre samma glöd

    De tyska kolonisatörerna i Sydvästafrika var män, men kvinnor behövde de ibland, när de tog paus från mördandet av urbefolkningen. Utblottade eller äventyrslystna kvinnor från Tyskland skeppades dit för att nyttjas enligt slit och släng-metoden, ett slags vit slavhandel av brutalaste slag. André Brink har ur hävderna lyft fram en sådan anonym tysk kvinna och skapat henne ett grymt men heroiskt livsöde i romanen På andra sidan tystnaden.

 

    Den föräldralösa Hanna från Bremen får utstå den mest helvetiska barndom för att sedan efter ankomsten till Afrika drabbas av ett ännu värre öde, när hon lemlästas av en tysk kapten, vars penis hon i vredesmod bitit av. Hon reser sig dock ur olyckan som en hämndens ängel och startar ett Spartacusuppror tillsammans med några andra kvinnor och urinnevånare.

Hannas idol är annars Jeanne d"Arc, och moralen i André Brinks roman är förebildlig. Allt är lagt perfekt till rätta som i en helgonlegend, och de tyska kolonisatörernas härjningar var säkert just så vidriga som han beskriver dem.

 

    Kanske är jag orättvis och okänslig, när jag inte låter mig engageras av denna lika förfärliga som uppbyggliga historia, men rent litterärt fungerar den inte bra. Konstruktionen är alltför uppenbar liksom avsikten, och Brinks språk har inte samma glöd som i de samtidsromaner han skrev under apartheidtiden. Som författare har André Brink, i motsats till Nadine Gordimer, inte riktigt lyckats hålla sin nivå efter Sydafrikas övergång från apartheid till demokrati.

Lennart Bromander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet