Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Hon är en hälsning från skogen

    Det är dåligt med färgerna nu. Rönnbären, den röda skuren, åt trastarna av på tre dygn, allihop. (Hur kan de svälja dessa stenfrusna isklumpar i hundratal utan att frysa ihjäl?)

Allt är grått och vitt. Men en liten blå vinkning ser man ibland ute i stortallen mellan huslängorna. Det är nötskrikan. Hon går på nåt streck mellan en ek på en bergknalle som blev kvar och skogsdungen en bit bort där hon gömmer sig och håller till. Hon är en randfågel, en liten hälsning från skogen. Hon syns här varje vinter. Men i år har vi haft henne närmare än vanligt.

Folk frågar ofta om henne vad hon är för en. Hon ser barsk ut, högpannad och med slokmustasch, kanske är det därför. Och hon har ett sjå med att flyga. Hon tar sig fram, men det går inte fort. Det ser jobbigt ut. Livet är trots allt ett helvete "

 

    Fram och tillbaka gnetar hon över förorten på sin blå vinge. Fram och tillbaka mellan gömställena. De små ekplantorna som spirar upp överallt här ute är hennes verk, hennes bortglömda ollonförråd för vintern. Ty nötskrikan är inte bara barsk, hon är glömsk också.

Vi gillar henne rätt mycket. Hon ger en tjurig mening åt förorten. Eller hon skriver en sorts dikter. (Samma sak.)

Enkla, brunaktiga dikter som man tycker mycket om.

Två, tre bokstäver.

Joar Tiberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet