ÅSIKT

”Vi gör som Bush säger”

Men ingen av soldaterna kan säga varför Irak ska anfallas

Foto: Mattias Carlsson
AFTONBLADET OMBORD PÅ HANGARFARTYGET På tv-skärmen följer besättningen på USS Constellation presidentens tal. Nathan Raines längst till höger är inställd på krig. – Det var bra att presidenten satte ner foten. Vi borde ha satt ner foten i Irak for länge sedan för att hindra det som pågår, säger han.
KULTUR

OMBORD PÅ USS CONSTELLATION, NORRA PERSISKA VIKEN.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

När klockan slog två slag satt en grupp mekaniker under flygdäck och såg president Bushs tal till nationen.

Foto: ap
George W Bush tal följdes andäktigt från hangarfartyget USS Constellation i Persiska viken.

Männen var oftast tysta, trötta efter en lång natts arbete, men när Bush kom till Irak och ”hotet från terrorismen” förvandlades tystnaden från trötthet till koncentration.

Men ingen sa någat: de satt med armarna i kors, bakåtlutade, och stirrade på tv-skärmen som ständigt skiftade i färg och vid någat tillfälle frös bilden.

Klart budskap

Men George W Bushs budskap till dessa män pa ett hangarfartyg i Persiska viken var klart:

Snart kan ni gå i krig. Amerika litar pa er.

Möjligheten av ett krig är inget som gjorde dessa män nervösa. Varför skulle de bli det? USA:s styrka är så överväldigande mot det utblottade Iraks bara tio minuters flygresa norrut.

Korpral Nathan Raines från Mill City i Oregon sa:

– Presidenten har en hel del bra synpunkter. Om han bestämmer att vi ska gå in i Irak gör vi det.

Raines stod med armarna i kors över sin gröna t-troja. Han lever här nere, i verkstaden som servar attackplanens jetmotorer, i en verkstad under flygdäck, en verkstad där golvet skakar, taket skakar och allt vrålar när planen startar och skjuter iväg bara en våning upp.

Ingen vet varför

Nathan Raines har inte varit uppe i dagsljuset på tre veckor. Ett hangarfartyg är på det sättet som en ubåt – en sluten värld av stål och trånga gångar där var man och kvinna har sin givna plats, och den platsen kan de inte lämna.

– Det var bra att presidenten satte ner foten, sa Raines. Vi borde ha satt ner foten i Irak for länge sedan för att hindra det som pågår.

Men exakt vad det är som pågår, och vilket hot Saddam Hussein utgör mot USA, kunde Raines inte säga, lika lite som de flesta sjömän, piloter, mekaniker och andra jag talar med på Constellation.

Förbereder sig på krig

Det enorma fartyget rullade i Persiska vikens salta vatten. Medan presidenten talade långt, långt borta i Washington DC, USA, steg solen över havet.

Arbetet pa Constellation fortsatte som vanligt, männen och kvinnorna förberedde sig på krig.

Läs också:

TIDIGARE ARTIKLAR:

Peter Kadhammar, Mattias Carlsson, foto