ÅSIKT

"Bush har blod på sina händer"

John Pilger till attack mot USA:s president

KULTUR

USA:s president George Bush och Storbritanniens premiärminister Tony Blair är fega ledare som har blod på sina händer utan att själva ha någon erfarenhet av krig.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Det skriver krigskorrespondenten och filmaren John Pilger i brittiska tidningen The Mirror.

Tidningen toppar idag sin internetsajt med hans långa artikel.

The Mirror har vanligen inte den typen av artiklar som största nyhet.

Men den ansedde John Pilgers angrepp på de båda ledarna är så svidande att det behandlas som en tung nyhet.

Pilger skriver i sin artikel att det var med hjälp av CIA, den amerikanska underättelsetjänsten, som Saddam Husseins parti kom till makten.

När Iraks 12 000 sidor långa vapendeklaration överlämnades för en tid sedan konfiskerade den amerikanska regeringen materialet. Man hänvisade till att det innehöll ”känslig information” som behövde ”litet redigering”, skriver Pilger.

Anledningen skulle, enligt artikelförfattaren, vara att dokumenten listade namn på 150 amerikanska, brittiska och andra företag. Företag som i många olagliga transaktioner försett Irak med kärnvapenteknologi , missilteknologi, och kemisk teknologi.

John Pilgers angrepp på Bush och Blair är skoningslöst. Han jämför deras vilja att starta krig med Hitlers och han anser att Bushs regim är totalitär.

Han skriver att uttrycket ”att ha blod på sina händer” passar särskilt bra på de moderna politiska ledare som inte har någon personlig erfarenhet av krig: ”?som GeorgeW Bush som lyckades med att inte bli värvad till Vietnam och den självutplånande Tony Blair.”

John Pilger är regelbunden medarbetare på Aftonbladets kultursidor. I morgon på torsdagen kommer artikeln att finnas publicerad på kultursidorna.

Simone Söderhjelm