Aftonbladet
Dagens namn: Henrietta, Henrika
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Taggigt men med varmt hjärta

Sara Lidman – KROPP OCH SKÄL

Sara Lidman.   Sara Lidman. Foto: CATO LEIN

    Varför fortsätter hon med likartade ämnen som i tidigare klippböcker. Det är Sara Lidman som frågar.

Skälet, säger hon, är att verkligheten inte bättrat sig sen sist. Och kroppen, fortsätter hon, far illa i maktens hantering: ja, allt det där som har att göra med utsvältning, pornografi, Bush och Blair, och reservdelarna i det militärindustriella komplexet.

 

    Taggiga texter? Jo. Hon, Sara Lidman, kallar dem för Ris. Och det kan väl hända att läsaren rispar upp ett sår i handen eller annorstädes på kroppen.

Lidman skriver om allt möjligt. Om Lorca, om Stig Sjödin, om Sune Jonsson, om Göran Tunström, och om EU förstås och storpolitiken.

 

    Det är en vass tant, hon Lidman, men med ett gott och varmt hjärta. I dessa tider, då nästan alla tror att det snart ska bli krig och man inte fattar något, slog jag upp en av texterna: Bush och svenska Björn. Så här skriver Sara Lidman: "Eisenhower var ju ingen duva precis. Men när han hade gått i pension och bara hade en ärofull begravning att se fram emot tyckte han plötsligt att han kunde säga som det var. Och då sa han att han som kallats världens mäktigaste man egentligen inte haft mycket att säga till om. Den verkliga makten hade legat hos det MILITÄRINDU-STRIELLA KOMPLEXET, sa den f.d. presidenten."

Och så är det fortfarande, alla ni Bush och Blair och Persson, och allt vad ni heter.

Anders Paulrud
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet