Aftonbladet
Dagens namn: Stella, Estelle
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

En middags- konversation år 2003

av Jan Myrdal

    - Det tycks, sade min hustru vid middagen och tittade upp från tidningen, som om det är med demokrati som med gråsparvar; den kan se ut hur som helst.

Ty världen över demonstreras den 15 februari mot det kommande kriget. Dock inte i Budapest. Där är den fredsdemonstration till vilken ledande ungerska intellektuella och politiker uppmanat nu förbjuden. Den sägs kunna störa lördagstrafiken.

Men enligt opinionsmätningarna är 67 procent av ungrarna mot kriget. Endast 17 procent stöder Bush. Folket är tydligare än så. Två tredjedelar är också mot att Förenta Staterna på sin militärbas Taszár i södra Ungern utbildar irakiska legoknektar vilka enligt basens chef, den amerikanske generalmajoren David W Barno, skall tjäna en eventuell ockupationsregering i Bagdad.

 

    - Visst, svarade jag. Sådan demokrati sitter, närmast hjärtat, i plånboken. Det är med de nuvarande ungerska politikerna som med deras företrädare för sextio år sedan - eller femtio - med våta fingrar i vädret vänder de ut och in på Mirabeaus ord i Bollhuset och säger stolt: Vi är här mot nationens vilja och lämnar inte våra platser så länge den regerande stormakten har bajonetterna - och pengarna.

 

    Dagen efter det att demonstrationen förbjudits tackade president Bush följ-aktligen för att Ungerns regering också skrivit under de åttas lojalitetsförklaring till Förenta Staterna.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet