Aftonbladet
Dagens namn: Bernhard, Bernt
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Hur ser världen ut - egentligen?

Jan Svenungsson: "Psycho-mapping the current crisis".

Jan Svenungsson:   Jan Svenungsson: "Psycho-mapping the current crisis".

    "Jag är så TRÖTT på att läsa New York Times! Låt hela den här röran försvinna." Konstnären Jan Svenungssons Psycho-mapping the current crisis handlar om Mellanöstern och är en del i Moderna museets serie Udda veckor.

Sida vid sida på rummets ena vägg: ledarartiklar från New York Times från 11 september 2001 och framåt tillsammans med konstnärens handskrivna dagboksskisser. Ett försök att förstå åtminstone något av läget i världen, mitt i en vardag av vernissager och ateljéletande.

Jan Svenungsson utgick från en exakt avritad karta av Mellanöstern med Bagdad som centrum. Han försökte rita av den så noga han kunde. Sedan ritade han av kopian och därefter den kopian och... Han försökte göra rätt. Ändå blev det förskjutningar och fel. Kartorna förvreds.

 

    Det blev tjugo målningar där färgernas utbredning och plats varierar med den politiska och mediala exponeringen. Och en bild av världspolitiken växte fram.

 

    Videon där vi följer Jan Svenungsson på en joggingtur genom Berlins gator och lyssnar på BBC:s nyhetsrapportering strax innan Hans Blix rapport till FN:s säkerhetsråd lades fram känns inte lika genomarbetad. En mindre lyckad fördjupning av vad kartorna och dagboksanteckningarna med obehaglig tydlighet visar.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet