Aftonbladet
Dagens namn: Brynolf
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Jösses flickor, stackars döttrar

Teater: FROSSA av My Bodell

   Lite grand som en spräckt ballong ter sig det radikala 70-talets alla goda föresatser för deras barn, de som föddes samtidigt som mödrarna kämpade för jämställdhet, frihet och systerskap. Vad blev det då av döttrarna? frågar sig debuterande My Bodell i sin egen regisserade Frossa på Teater Giljotin. Hennes svar antyder att ideologikritiken har reducerats till relationstrassel, jämställdheten till destruktiv sex och det kvinnliga självförtroendet till ätstörningar.

 

   Om denna pjäs hade skrivits av föräldragenerationen i fråga, så hade man nog valt det episka berättandet, låtit det privata kritiserats av en mer idérik fond. För Bodell och hennes generation är det i stället igenkännings-estetiken, publikens möjlighet att spegla sig i de tre kvinnornas bekymmer, som får räcka som kritik. Det elände som skildras får därför inte riktigt kropp, trots den goda föresatsen och rad kvicka repliker.

 

   Ensemblen kämpar på i Anna Dolatas finurliga scenografi, men tycks ha hamnat i en ny fälla då man kastat ut det ideologiska barnet med det smutsiga badvattnet. Vad som skulle ha varit en tidskritik slutar snarast som ett avtryck av samtidens fäbless för den privata lilla världen.

Claes Wahlin
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet