ÅSIKT

... men läs gärna Stig-Björn Ljunggren

Debatt: Stig-Björn Ljunggren - NÄR MEDIERNA TAR MAKTEN

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

"Den svenska journalistkåren är i dag ett av de mest vedervärdiga pack man kan se. Där finns lögnen, slarvet, lättjan, alkoholen, fåfängan, genvägen, ytligheten och forskandet kring känt folks genitalier."

Så uttryckte sig Jan O Karlsson 1988, långt innan han blev biståndsminister och offer för ett mediedrev som gjorde honom betydligt lenare i truten.

Citatet passar bra som inledning till Stig-Björn Ljunggrens debattbok om mediernas makt i dag: Ljunggren tycker inte heller något vidare om yrkeskåren journalister (fast han uttrycker det mycket gulligare) och dessutom gillar han inte de så kallade drev som fäller en Sahlin men låter en dubbelmördare gå fri.

Stig-Björn Ljunggren är statsvetare, anställd på en pr-firma och en av de vanligaste sofftyckarna i svensk television. Hans bok är också som en soffprata: rallarsvingar och löskokta påståenden i en rätt charmfull blandning.

Ljunggren anser att journalisterna är en del av överklassen, att de snott makt från politikerna, att de mest ägnar sig åt underhållning och att det de berättar i princip inte är sant.

Ljunggren tar i så att han då och då trillar ur soffan. Men hans ärende - att via folkbildningen få människor att tänka själva och ta mediernas historier med en viss nypa salt - är sympatiskt.

Med Ljunggrens bok som braständare ska hela ABF, med start under våren, debattera journalistikens verklighetsbilder. I Stockholm inleds kampanjen med ett möte den 9-10 maj och tal av Göran Persson. Råskinnet från Katrineholm, mysgubben, kvinnokarlen eller den tigande USA-lakejen?

Vilken bild är den rätta? Vad tycker Persson, vad anser journalisterna - och vem bestämmer?

Bra frågor, som politikerna brukar säga.

Debatt

Håkan Jaensson