Aftonbladet
Dagens namn: Uno
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Drag i salongen!

Teater: STAFFAN GÖTHES SALONG av Staffan Göthe

Leif Jordansson ackompanjerade Staffan Göthe på Brunsgatan Fyra.   Leif Jordansson ackompanjerade Staffan Göthe på Brunsgatan Fyra. Foto: KLARA GRANBERG

    Sisådär en timme och en kvart skulle den ta, Staffan Göthes salongspremiär på Brunnsgatan Fyra. Det blir två timmar och en kvart - och det är helt OK!

Serien av nedslag i Staffan Göthes imponerande pjäslista toppas med en nyskriven kortpjäs högläst av herr Göthe själv, ett steppnummer och en kärleksfull kuplett. Staffan Göthes mungipor pekar ännu mer neråt än normalt, som för att dölja hans stora förtjusning, och teaterchefen Kristina Lugn kan konstatera att Brunnsgatan Fyra är den ideala scenen för det intima litterära samtalet - när det som här också rymmer teatrala överraskningar.

 

    Kvällens gäst är Lottie Ejebrant, en av svensk teaters få verkliga komedienner och arvtagerska till Inga Gill. Har jag någon invändning så är det att Ejebrant är gravt undersysselsatt. Hon lyser iskallt som Göthes "motläserska" i en scen ur Ballad om en skärbräda (1982), där mammans sjuttioårsdag firas med hemköpt pizza med bearnaise och polisradio. Med repliker som "Jag kunde ha tänt levande ljus men jag glömde köpa!" gör Göthe stor folkhemsdikt. Hans mästerskap finns i en osannolik förmåga att stapla vardagsmisärerna på varandra till den punkt då absurdismen syns.

Tove Ellefsen Lysander
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet