Aftonbladet
Dagens namn: Brynolf
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Tom i bollen

”Rum för berusning” på Vin- och Sprithistoriska museet

Bigert & Bergströms   Bigert & Bergströms "Full stop" . Foto: BIGERT & BERGSTRÖM

    När jag var liten brukade jag ta på mig mammas starkaste glasögon och springa omkring i hallen. Perspektiven grumlades, balansen försvann och jag fick en billig fylla. En kompis till mig utvecklade en teknik att framkalla svimningsattacker hos sig själv. Det är något Vin- och Sprithistoriska museet vill visa i en utställningsserie kallad Rum för berusning: att berusning inte behöver betyda att man dricker sig redlös på alkohol.

Först ut är konstnärsduon Bigert & Bergström. Besökaren får ensam gå in i ett stort svart klot som vilar på ett stativ med kullager och följer besökarens rörelser. En text beskriver det så här: "I Full Stop ges möjligheten att fortsätta den rörelse som punkten annars sätter stopp för. Likt ett berusat tillstånd blir punkten en fysisk plats där ord och förstånd övergår i ett famlande och vacklande. En sluten minneslucka eller svart hål ur vilken ingen information kan komma."

 

    Ursäkta, men hur pretentiöst kan det bli? Tanken är vacker, men det finns ett stort glapp mellan teori och praktik. Inne i bollen kände jag mig mest som en instängd hamster. Jag rörde på mig för att prova konstverket, inte för att jag i berusning tappat balansen. Dessutom släppte dörrluckan in en irriterande ljusstrimma som gjorde att jag hela tiden kunde orientera mig. Visst blev jag lite yr, men det var inte värre än en mild form av åksjuka. Och hur kul är det?

Stina Högkvist
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet