Aftonbladet
Dagens namn: Brynolf
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Kan man dansa efter Auschwitz?

    Hur kan man någonsin få människor att begripa vad som hände i koncentrationslägren? Hanna Kralls metod är att i sina litterära reportage om livet före, under och efter förintelsen minutiöst beskriva vardagsdetaljer, få oss att känna igen oss i det lilla.

Hon ser sig själv som en arkeolog: "Jag vill ge människorna som inte fick några gravar deras namn tillbaka." Många av dem hon skulle kunna ställa frågor till är borta. Andra finns kvar och stiger fram i hennes texter. Hon berättar deras historier och säger: Lyssna. Detta är viktigt. Men hon talar inte om sina egna och familjens erfarenheter från krigsåren. Bara tystnad finns för vad som hände fadern och hans tre systrar i koncentrationslägret Majdanek den 5 maj 1942 .

Många är de som vittnat om koncentrationslägren. Imre Kertész har visat att det fanns en vardag även i ett koncentrationsläger, Hanna Krall har med sin minutiösa återgivning av vardagsdetaljer försökt göra vittnenas erfarenheter begripliga, genom det vi andra kan känna igen oss i.

I Så det är du som är Daniel skriver hon mer avskalat än någonsin. Texten är skissartad, som anteckningar i marginalen. Återhållsamheten skapar en distans, som hon förenar med stark medkänsla. Jag känner igen personer från hennes tidigare böcker. Men det är inget som krävs för att ha behållning av boken.

Den värld hon beskriver saknar struktur och meningsfullt syfte. Men livet är - trots allt - möjligt att leva: "Historierna som berättas av Dem Som Överlevt har en början, en mitt och ett slut. Slutet är ett faktum som förbluffar dem själva: att de lever. Deras barn och barnbarn försöker också berätta, men det är historier utan mitt och utan början. De slutar där de borde börja." Hur gärna vill de inte att hennes återberättande ska ge dem vetskap. Vad som hände farfadern som stod på torget, modern som rymde från lägret.

Så skriver hon: "Filosofen har frågat om man kan skriva dikter efter Auschwitz. Det kan man. Om man kan dansa efter Auschwitz har han inte frågat. Det är klart att man kan."

Hanna Krall kan. Så länge det finns vittnen som berättar.

SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet