Aftonbladet
Dagens namn: Stella, Estelle
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Slitna av livet men fyllda av drömmar

    Fransmannen med tungvrickarnamnet Robert Guédiguian är något så ovanligt som en filmregissör med uttalat och konsekvent genomfört underklassperspektiv. Inte arbetarklass, det begreppet – menar han – har blivit en politisk schab-lon, sprängfylld med historisk rekvisita som illa stämmer på den röriga sociala verkligheten av i dag.

Om honom och hans elva filmer har filmkritikern Eva af Geijerstam skrivit en förtjusande liten bok: Robert Guédiguian. På spaning i Marseille (Filmkonst). Ibland kommer regissören själv till tals, men oftare står hon själv för analys och slutsatser.

Guédiguian är arbetargrabb från Marseille, en gång vänsteraktiv under studentrevoltens 1968 och medlem av kommunistpartiet innan han lämnade det, besviken på dess opportunistiska politik. Sina filmer förlägger han konsekvent till Marseilles arbetarkvarter, med människor slitna av livet men fyllda av drömmar. En miljö där motsättningar ibland spränger upp till ytan, Le Pen fiskar röster och romantik och medmänsklighet kämpar mot svåra odds. Ändå finns det både humor och värme i Guédiguians filmer. Han använder gärna samma skådespelare i film efter film, ofta amatörer, vilket ger dem ytterligare en dimension: de blir till en krönika över ett på en gång pågående och fortgående tillstånd.

Fyra av Guédiguians filmer är på väg upp på repertoaren. Se dem som ett alternativ till filmutbudets alltför vanliga brist på allvar. Men läs också gärna Eva af Geijerstams bok.

Gunder Andersson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet