Aftonbladet
Dagens namn: Stella, Estelle
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Svenssons tystnad

    En kulturredaktör körs över, en filmkritiker får sparken under förnedrande former.

Tystnad råder.

För den som inte bor i södra Sverige ska jag berätta vad det handlar om:

Expressens kultursidor är numera grunden för lokala varianter i Kvällsposten i Malmö och GT i Göteborg. Expressens Per Svensson är överchef.

Underchefen i Göteborg, Ingrid Norrman, lade för ett par veckor sedan in en liten artikel av sin ständige filmskribent Sven E Olsson (Jurgen Schildt-pristagare 2001), där Olsson förvånade sig över att en palestinsk regissörs hyllade film inte Oscarsnominerats.

Olsson skrev: ”Behöver jag påminna om vilken etnisk grupp som av tradition alltid varit den mest betydande i Hollywood?”

Unket formulerat, visst.

Men judar har sedan begynnelsen stort inflytande i Hollywood och några har säkert inflytande i den Israel-lobby som är stark i USA.

Och ingen tror att kritikerveteranen Olsson är antisemit.

Utom Per Svensson, som reagerade hysteriskt: ”En klassisk antisemitisk schablon.” Norrman tvingades ta in en ursäkt och frilansaren Olsson avpolletterades.

 

    Mot detta har det protesterats: Gunnar Bergdahl, tidigare chef för filmfestivalen i Göteborg, numera redaktör på SVT:s Mediemagasinet, har skrivit i Göteborgs-Posten, den legendariske filmkritikern Jan Aghed i Sydsvenska Dagbladet.

Annars har det varit tyst.

Kultursidorna under Svenssons färla kan bara tiga. Och inte ens Dagens Nyheters kulturredaktion, annars så pigg på att plocka fram högtidstalen om det fria ordet, har slagit larm.

Och Svensson tiger. Ett par vindilar på landsorten, sånt kan blåsa över.

Själv har jag också tigit, till en del för att jag inte än en gång vill bli uthängd som en redaktör med nynazistiska och antisemitiska böjelser.

Det går inte längre.

Håkan Jaensson
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet