Aftonbladet
Dagens namn: Vincent, Viktor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Bob klarar skivan

Bob - nu även på cd.   Bob - nu även på cd. Foto: PETER KJELLERÅS

    Han duger!

Fungerar den hennafärgade poeten som rockikon? Jag menar, bland det mest pretentiösa som finns är skådespelare som tror att de kan sjunga. Och ibland ligger även sjungande poeter i riskzonen. Sången måste komma från tårna, huden, hjärtat. Det räcker inte med att man är någon.

Det är med år av besvikelser som jag lägger in Bob Hanssons cd Kör solen kör i spelaren. Ännu en poet som vill bli artist? Nej. Han duger bra som han är.

Fast inledningen är svag. Först det tio minuter sega stycket Gud som dryper av ord, ord, ord och planlös prat-sång. Följt av den loja, intetsägande En helt vanlig dag.

Men sedan blir det bara bättre. Spänningen stiger, dramaturgin ökar. Låtarna Andas, Europa och Mobile World har en helt annan potential och skulle kanske till och med fungera som ommixade singlar i P3:s Morgonpasset.

 

Att verkligen andas kan vara att göra/ det där man inte brukar göra/ som att kyssa en främling i nacken/ sen bara säga hoppsan...

 

Bob Hansson är som allra bäst när han kastar sig mellan det impulsiva och livsbejakande till det civilisationskritiska, som i Det är så dyrt att leva.

Jag tänker på ett läppstift för femtusen dollar/ jag tänker på frihet/ jag tänker på en hundmatskål i äkta silver för/ femtontusen dollar

 

    Det är många som ska ta åt sig äran för att Bob Hansson nu lyckas ta steget från slampoesin till rockscenen. Multimusikern Kenneth Cosimo som haft ett finger med i de flesta låtarna, han samplar och skitar ner och trollar med elektrisk energi. Fläskkvartetten som står för finliret och nyklassisk estetik. Och en massa andliga bröder och systrar som Thomas Di Leva, Joakim Thåström, Bob Hund, Sture Dahlström och kvinnorna på Socialförvaltningen.

Kör solen kör är en ovanlig cd med vardagspoesi och svettigt engagemang som borde få (de flesta) rockgrupper att se över sitt textmaterial. Den kommer både att flippa och floppa och leva kvar länge som hembränd cd i subversiva hem.

Mikael Strömberg
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet