ÅSIKT

När Norén var ung och cynisk

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

I fåtöljen sitter hustrun, Stina von Sydow, naken och väntar på att maken, psykoanalytikern ska komma hem. Bo Höglund har manchesterkostym och skokartong i NK-kasse - han är skofetischist. På Östgötateaterns stora scen är det dukat för domedag. Den arkitektritade villan med sina uppåtsträvande betongelement är skapad av Agneta Skarp.

Med Hämndaria från 1983 är vi tillbaka i den tidiga Lars Noréns psykoanalytiska spegelvärld. Enaktaren är ett intelligent pjäsval även därför att den visar hur nådalöst cynisk dramatikern en gång var. Under alla år sedan har kravet växt på Norén att lägga sin familj och sina borgerliga intellektuella åt sidan och "skriva om samhället". Så fick vi 1998 års socialromantiska skräckhistoria 7:3 med bullbakande nazister på scen.

I Claes Lundbergs uppsättning av Hämndaria har tiden fått ta ut sin rätt. Dialogens sylvasst intrikata katt- och råttaspel mellan makar har ersatts av en bedövande övertygelse. Stina von Sydow spelar en kvinna klubbad av en upptäckt. Frågan här är inte om maken varit otrogen, utan snarare med vem.

Rollen som Elizabeth är skriven för en tragedienne som inte vill vara det - som till exempel Marie Göranzon med sitt register från himlajubel rakt ner i helvetet. Stina von Sydows spel är kapabelt, men opersonligt, den nakna kroppen märkligt flickaktig. Bo Höglunds gråskäggige analytiker Joseph sjunker ihop när den unga älskarens röst ekar från telefonsvararen.

Något som inte kan analyseras bort har drabbat honom. Med Karin Huldts Sarah kommer en rakare, råare ton in i föreställningen. Svartsjukan mellan mor och dotter går att ta på, och det är faderns hjälp hon kräver. Han ska få fästmannen tvångsinlagd. När den unge Daniel, Andreas Sneckenberg plötsligt står i dörren, väcks frågan som inte gärna ska få något svar. Men om faderns nya kärlek är dotterns fästman, är dimensionen på sveket i sanning värdig en ung Norén.

Teater

Tove Ellefsen Lysander