Aftonbladet
Dagens namn: Jon, Jonna
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Rejälare tag, tack!

Stalle Ahrreman och Françoise Joyce i   Stalle Ahrreman och Françoise Joyce i "Händelser i hemmet". Foto: MATS BÄCKER

    Halkar iväg på ett bananskal, så händer det titt som ofta i Birgitta Egerbladhs speciella dansteatermix. I senaste given på Teater Pero är det dock mer legobitar och veckade mattkanter som ställer till snubbel och fall. För hemma kan vara minst lika farligt som borta, åtminstone om man tänkt sig att livet ska framlevas helt utan risker och dolda fel.

Alltjämt är dock hemmet ett tryggt litet hörn med lampa och luggsliten fåtölj, en äntligen hemma-oas av tvättrutiner och invant droppande kranar.

Lite ledsamt och lite trevligt, på samma gång. Det räcker emellertid med att gäster kommer för att rotationen ska bli maximal. Placeringskarusell runt bordet, besticken viner och tallrikar som skallrar. Hej och hopp, så mycket som ska hinnas med av mat och prat innan gästerna kollapsar på varandra av pur utmattning.

 

    Det är egerbladhsk blandning av slapstick, vardagsmelankoli och känsla för vad ett par gröna diskhandskar och glatt mönstrat förklä kan göra på en man. Små nätta nummer där Stalle Ahrreman, Baura Magnúsdóttir, Bernard Cauchard och Françoise Joyce excellerar i lustiga upptåg och akrobatisk precision men behåller sina ansikten sällsamt uttryckslösa.

Lätt, absurt och materialkon-kret, det är en trivsam stil som går att känna igen. Denna gång vetter dock anspråkslösheten mot det förströdda. Man saknar djärvhet och rejälare tag med vippa och borste!

Barbro Westling
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet