Aftonbladet
Dagens namn: Brynolf
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Finsk pionjär löper amok

Ljudkonst: ÄÄNITYKSIÄ/ RECORDINGS 1963-73

    Musiklivet är överbefolkat av doldisar. Till exempel finländaren Erkki Kurenniemi (född 1941), en teknisk visionär som jobbat i det tysta både på Nokia och på Heureka Science Centre.

När Kurenniemi talade om artificiell intelligens och virtual reality på 60-talet var det få som reagerade, och när han sedan försökte överföra sina vetenskapliga rön från den nukleära fysiken, matematiken och filosofin till musiken, fick han inget gehör alls.

Tidigt 60-tal utvecklade han en rad digitala instrument med stora minnen, bland annat en videosyntheziser som med hjälp av en tevekamera omformade visuella skeenden till ljud.

 

    Nu har emellertid DJ- och remix-kulturen hunnit ifatt digitala pionjärer som Kurenniemi och då är det inte längre omöjligt att ge ut dem på cd.

 

    ÄÄNITYKSIÄ/

RECORDINGS 1963-73 är en av de märkligaste jag hört på länge. Å ena sidan låter det kärvt och kalkylerat så som det gjorde om elektronisk musik på 60-talet gjord i dammfria studior på universiteten. Å andra sidan är musiken galen och oberäknelig. Här finns lite industrimusik med bullriga miljöer, lödtennsdoftande kortslutningsmusik från pojkrummet, musikaliska utbrott som normalt brukar förekomma i animerad film, och gott om arrpegion (skal-åkningar) och kylslagna efterklanger, typ Blixt Gordon på nya äventyr.

 

    Det är något rått och obearbetat över Kurenniemis musik och något högst ovanligt i dessa sammanhang; rytm och energi som stundtals tillåts löpa amok. För att hitta någon slags jämförelse måste man blanda Öyvind Fahlströms radiooperor med Karlheinz Stockhausens klingande matematik.

När man först hör låtarna är det lätt att tro att någon DJ har fått hjärnsläpp men detta är i original från 60- och 70-talen. Minst trettio år före sin tid. På en svartvit bild från 60-talet står några grabbar i Jyväskyläs elektronmusikstudio och bläddrar i några viktiga papper. Mitt ibland dem står en gäst från Köln, Stockhausen. Om bara Erkki Kurenniemi haft hälften av tyskens självförtroende hade han varit riktigt stor i dag.

Mikael Strömberg
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet