Aftonbladet
Dagens namn: Stella, Estelle
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

I dag börjar den första tonen spelas

Om tonsättaren, filosofen och svamp- kännaren John Cage

John Cage.   John Cage. Foto: AP

    Ingen trodde väl att tonsättaren, filosofen och svampkännaren John Cage skulle bli historisk. Men hans idéer är numera implementerade lite varstans i konstnärlig gestaltning. För han fick rätt till slut: "Ända till vår död kommer det att finnas ljud. Och de kommer att fortsätta efter vår död. Vi behöver alltså inte frukta för musikens framtid."

Av den anledningen åkte jag till Halberstadt och klostret S:t Buchardi för drygt ett år sedan och lyssnade till en utdragen paus i Cages makalösa stycke ASLSP (As slow as Possible). Bara bälgarnas tysta väsande fyllde kyrkorummet. Hela projektet har ett helhjärtat stöd av borgmästaren och den forne DDR-dissidenten Hans Georg Busch! och är ett slags peace-love-and-understanding-arbete som än en gång bevisar musikens förmåga att förena i stället för att splittra.

Egentligen handlar det om viktigare saker än musik. Mot civilisationen som driver sig själv i sank. Mot tiden. Mot allt etablerat. Ja, mot konsten själv!

 

    Under 639 år ska ASLSP och orgeln för ändamålet, en tentakelliknande hydra med jättetangenter, formas i generation efter generation. Och går allting vägen kan vi spela stycket i repris, säger Sveriges representant i John Cage-Organ Foundation, Hans-Ola Ericsson.

I dag, den 28 februari, är det en stor dag. Under högtidliga former klockan 23.00 intoneras den första officiella tonen i ASLSP. Efter ytterligare något år växer ett tjusigt E-durackord fram. I samband med tonen blir det lärda föreläsningar kring cagerianismen och varierande performance i Herrens hus, Herrenhaus.

Mikael Strömberg
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet