Aftonbladet
Dagens namn: Klemens
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Ska de tvingas sälja sprit också?

GUNNAR OHRLANDER om de pågående WTO-förhandlingarna

    Pågående WTO-förhandlingar syftar till en ny världsordning med största möjliga frihet för företag att etab-lera sig över gränserna. De rika ländernas representanter hävdar att det gynnar framsteg och utveckling i den fattiga delen av världen.

- Ihålig retorik, kommenterar nu den brittiska organisationen World Develop Movement, WDM, (Media briefing 25.2.03).

EU:s krav på övriga 109 WTO-länder, inklusive de 50 fattigaste, har nämligen läckt ut och distribuerats över nätet via en kanadensisk organisation. Kraven gäller tjänstesektorn inom ramen för GATS (General Agreement on Trade in Services) och har hittills varit hemliga.

- De fattigaste länderna är tagna som gisslan, anser The Guardian (25 februari).

 

    För att de fattiga länderna ska ha en chans att få komma in på EU:s marknad för jordbruk och textil, så måste de öppna sig för privatisering och den rika världens företag när det gäller telekom, banker, affärstjäns-ter och inte minst vattenförsörjning.

- Det betyder, fortsätter The Guardian, att de 1,2 miljarder människor som lever på mindre än en dollar om dagen kan bli beroende av privata företag för sitt dagliga vatten.

 

    Till de mer bisarra kraven hör EU:s krav att en rad länder ska ge obegränsad frihet för distribution av alkohol. Kraven riktas bland annat till Pakistan, där 97 procent av befolkningen är muslimer och där tillverkning av alkoholhaltiga drycker bara får ske efter tillstånd av regeringen.

Undrar just vad Göran Persson säger när de fattiga klagar. Har dom inget vatten? Varför inte pröva svensk vodka i stället?

Gunnar Ohrlander

Fotnot:

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet