Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Det var TAGE och Geijer

JAN GUILLOU

Olof Palme.   Olof Palme. Foto: LASSE HEDBERG

 Utrikesminister Anna Lindh minns fel, eller minns avsiktligt fel, när hon påstår att Vietnamdemonstranterna på sin tid ropat: "Palme och Geijer - Lyndons lakejer!"

Avsikten med denna felaktiga historiska påminnelse är dock tämligen självklar, eftersom den bör leda till slutsatsen på Aftonbladets ledarsida i fredags:

"Samma personer säger i dag att regeringen svikit arvet efter Olof Palme. Inställningen återfinns också bland många av dagens unga vänsterradikaler. Det hade inte spelat någon roll om Göran Persson ställt sig i spetsen för antikrigsdemonstrationerna."

Nutidens demonstranter är lika ohederliga som på sin tid Vietnamdemonstranterna, med andra ord.

 

    Nu är det så att jag var med i den där demonstrationen år 1968. Olof Palme hade samma år väckt internationellt uppseende genom att själv delta i en Vietnamdemonstration fastän han som utbildningsminister var medlem av den svenska regeringen. Och när han nästa år tillträdde som statsminister djupfrystes de svensk-amerikanska diplomatiska förbindelserna.

I det läget ropades sannerligen inget om Palme som USA-lakej, än mindre som lakej till Lyndon Baines Johnson som avgick som USA:s president samma år.

 

    Vad som verkligen ropades i den där demonstrationen året dessförinnan var således "Tage och Geijer - Lyndons lakejer!"

Just då kunde väl ett sådant slagord uppfattas något skämtsamt. Inte ens vi som demonstrerade den dagen hade kunnat ana att senare historisk forskning skulle visa att just den parollen var sakligt fullkomligt korrekt.

Med andra ord. Det skulle ha varit en enorm skillnad om en Göran Persson "ställt sig i spetsen för antikrigsdemonstrationerna". Försök inte!

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet