ÅSIKT

Det landar i lekstugan

Teater: DET STORA SAMLAGET

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Ingen kan ha missat att genus är inne. Teater Bhopa i Göteborg har dock tagit fasta på detta faktum med en grundlighet som verkligen vill gå till botten med begreppen. Skådespelarna Johan Holmberg och Pär Luttropp turas respektfullt om i talarstolen och förklarar feminismer. Föds vi till kvinnor och män eller blir vi det? Argumenten är pedagogiskt rediga och syrligt spetsade i gestiken. Holmberg och Luttropp lyckas med konststycket att verka fullt vederhäftiga och galna på samma gång. Den lugna seriositeten, så snubblande nära att löpa amok.

Nina Björk, de Beauvoir, det där med kön, ska det vara så märkvärdigt, handlar det inte först och främst om klasskamp eller...? Bhopas Det stora samlaget är en kollektiv produkt med fingret på tidens politiska puls men samtidigt teater som gillar att vara teater. Klä ut sig och anta konstiga miner.

Här saknas heller inte rosarutiga förkläden och ulligt hudfärgade attrapper på Karin Dahlströms svartvita scen, en slingrande mix av runstensormar och Keith Haring.

Om publikens uppmärksamhet hållits på topp, både intellektuellt och roande, blir det tyvärr scenens lekmiljö som tar över. Det rutschas nedför sluttande plan, öppnas små luckor, rullas och leks så att det faktiskt blir ganska tråkigt till Malin Redvalls minimalistiska musik. Synd på så rara ärtor.

Barbro Westling

Teater

Barbro Westling