ÅSIKT

Än sen då?

Konst: Palle Torsson – EVIL INTERIORS

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Palle Torsson: "A Clockwork Orange Unreal 2003".

Konstnären Palle Torsson blev nedskälld av folket och censurerad av staten när han fick Pippi att framstå som en Lolita i videon Pippi Examples. Trots att filmen aldrig visats offentligt framkallade tankarna på den folkstorm och SF förbjöd den av upphovsrättsliga skäl.

Nu är Torsson aktuell med utställningen Evil Interiors på galleri Andréhn-Schiptjenko. Bildserien visar ett tiotal stillbilder från välkända skräckfilmsinteriörer; motellrummet i Psycho, hotellgången i The Shining etc. Fotografierna har förändrats och kvar finns något som liknar digitala spelmiljöer. Jag förstår inte riktigt tanken.

Visst känner man igen miljöerna, men än sen då? Kanske är det meningen att man som en pavlovsk hund ska rysa av fasa när man känner igen de indrillade skräckmiljöerna? Eller att man ska upptäcka något stereotypt mönster i de olika scenerna. Hos mig framkallade bilderna en mental rundgång, där koncentrationen gick åt till att försöka matcha rätt bild till rätt film. Jag står också oförstående inför manipulationen av bilderna. Det tillför inget till innehållet, utan känns mest som ett sätt att undkomma framtida upphovsrättsliga tvister.

Konst

Stina Högkvist