Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Utmattad – av skratt

Teater: SVENSKA FÖR HAMBURGARE – EN REVY

   Den som tror att revytiteln Svenska för hamburgare syftar på Lars Leijonborgs famösa språktestförslag tar fel. Hamburgare är i stället något vi blir när vi omfamnar oss själva och ”snackar” med armbågarna. Det är sånt gänget på scenen lockar oss att testa när premiärkvällen börjar bli sen.

Utmattade av skratt sjunger vi allsång om Göteborgs spårvagnar, jublar åt ensemblenumret om våra mesta chartergrönsaker och fnissar skamlöst åt dansaren Odd Wetzensteins subtila sätt att visa allt hellre än inget. Och ömmar för Ulf Drakenbergs mästerligt blyga svensk som inte hinner åka på sommarlov för att han har tandläkartid i augusti.

Svenska för hamburgare – en revy handlar om Sverige och världen, från balettens öppningsnummer i guld och blått till det akrobatiska telefonsamtalet där Sverige, Jan Ärfström, ringer EU för att ”fråga något om kriget”. Hur blir det egentligen? Ska vi skicka transmittenttåg som förra gången?

Dessförinnan har lustmord begåtts på den gamla vänsterteaterns heligaste ko, manifestet, och på den nya feminismens mesta hatobjekt, matskribenten Nigella, i Vanna Rosenbergs version en kåt, bulimisk fettslukerska.

Skolan får sitt – Vanna Rosenbergs frustrerade lärare gör bokstavligen ketchup av eleverna, medan Jan Ärfströms blödande akutpatient drabbas av privatiseringsvågen inom vården.

 

   Regissören Saara Salminen Wallin har gjort en charmig, avslappnad nummerrevy med intelligenta texter. Radarparet Ulf Drakenberg och Jan Ärfström bildar stommen med skärpt, elegant precision. Vanna Rosenberg är en primadonna i tiden med register från täckjacka till thaisiden. Och till detta några sant poetiska balladnummer, en balett med humor, en orkester med ös och det faktum att man så smått funderar på om det rör sig om ett nytt Knäpp-uppgäng.

Så vad väntar ni på?

Tove Ellefsen Lysander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet