ÅSIKT

Jan Guillou: Fel – och fel, Anna Lindh

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Först hittade utrikesminister Anna Lindh på att Vietnamdemonstranterna minsann skulle ha ropat ”Palme och Geijer – Lyndons lakejer”. Det var dock historiskt orimligt (LBJ avgick innan Palme blev statsminister) så då åkte hon fast. Därmed föll hennes politiska poäng med påhittet att visa att demonstranterna var lika opålitliga då som nu.

Men Anna Lindh gav sig inte i alla fall. Hon kom tillbaka med korrigeringen att de lömska demonstranterna i själva verket ropat ”Palme och Geijer – Nixons lakejer”.

Det slagordet är visserligen snarare hämtat ur en Valfrid Lindeman-sketch med Hasse & Tage. Men Anna Lindh är listig och skriver att ”det hände mer än en gång att demonstranterna skanderade detta”. Och det kan ju ingen motbevisa.

Hon skulle ha nöjt sig med den smartnessen, men kunde inte hålla sig från att försöka få in sin poäng i alla fall: ”Och de som skanderade detta mot Olof Palme var i flera fall samma människor som i dag med emfas i rösten säger att de saknar Olof Palme”.

Där ljög hon igen. I bästa fall ljög hon bara. Ty vilken säkerhetstjänst skulle i annat fall ha rapporterat till Anna Lindh exakt vilka människor bland dem som i dag sagt sig sakna Olof Palme som ropat vissa slagord 1970–73? Hon låtsas ju känna till ”flera fall” som ”mer än en gång”uttalat förgripligheten.

Av detta lär vi blott att somliga politiker aldrig lär sig.

Jan Guillou , [email protected] ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM