ÅSIKT

Absurt sorgligt

Teater: INGET FEL PÅ KANEL

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: LARS PETER ROOS
Lolo Elwin och Anders Björne i Thomas Tidholms "Inget fel på kanel" som hade urpremiär på Brunnsgatan Fyra i går.

För en del år sen skrev Tidholm pjäsen "Känner du Mari?"

Nu har barnen i den blivit äldre. Jobbar på laboratorium med blodplasma i tuber de gärna ser som individer i problematiska relationer till varandra.

Ankan (Andersson) och Börje (Björne) har heller inte någon problemfri tillvaro samman. Den enes självtillräcklighet står mot den andres ängslan. Fast kamrater har de varit ända sen scouterna och i varje fall sen den där sommaren på Åland när också en Rita var inblandad i ljuvligheterna.

Nu heter fägringen Mari (Elwin) och har inkallats av Ankan att möjligen assistera i laboratoriet. Eller möjligen bli hans älskarinna. Eller möjligen sköta båda sysslorna.

I stället blir det fumlige Börje som vinner hennes sympatier.

Åtminstone för stunden. Åtminstone tills pojkarna inser att de är de två som hör ihop. Om inte i kärlek så i delad ensamhet.

Det är absurt sorgligt och lustigt och formidabelt välspelat på alla händer. Om än scenen inte är större än en liten 1:a rymmer den bland sina blinkande maskiner och trasselslangar inget mindre än tre liv i underbar takt och otakt.

Tidholm har själv regisserat. Med skarpa kanter mellan de ömsom vänliga och ömsom fientliga och ömsom över sig givna spelsituationerna skapar han komiska effekter nära den grälla slapstickkomedins. Utan att ändå förfalla till dess kyla.

Här finns hela tiden en humor som är mer närvarande än distanserad. En förmåga till medkänsla som pustar värme genom förvecklingarna.

En timme och femton minuter. Det gör förstås ingen stor teater. Inte i tid. Men som minimalistisk bagatell lyser den hjärtligt och snubblande burleskt. Nästan som en dämpad Chaplinfars.

Teater

Mario Grut