ÅSIKT

En rebell - med all anledning

JENNY TUNDEDAL blir upprymd av att läsa Linda Skugge

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: LOUISE BILLGERT
Linda Skugge.

I en recension av Linda Skugges förra bok, romanen Det här är inte en bok, skrev en kritiker att vi skulle vara tvungna att uppfinna Linda Skugge om hon inte fanns. Jag håller med om att hon behövs, däremot tror jag inte att vi skulle kunna uppfinna henne. "Linda Skugge" har blivit någon sorts begrepp, men hon är inte något 90-talsfenomen som fyller ett redan befintligt utrymme i mediesamtiden. Hon är en skribent som har uppfunnit sig själv, inte minst som romangestalt, och skrivit fram en helt egen plats.

Det finns regler om vem som får tycka något och hur man får tycka något. Skugge använder sitt utrymme till att bryta mot de flesta. Hon är råsubjektiv, onyanserad, och hon använder hela tiden sina egna erfarenheter som utgångspunkt för det hon skriver. Dessutom vägrar hon konsekvent att prata med gubbar på gubbars språk och skriver i stället en blixtrande, levande prosa som liknar talspråk. Självklart har hon makt, eftersom hon når så många människor med sina krönikor i Expressen, men hon aktar sig noga för maktens förment objektiva tilltal. Tyvärr får hon därför alltför sällan den respekt hon förtjänar.

Nu kommer ett urval av Skugges krönikor, skrivna mellan 1998 och 2001, i bokform. Samlingen fungerar framför allt som en politisk debattbok, där Skugge, på sitt skönt superbeskäftiga sätt, med hela handen pekar ut olika brister i det svenska samhället, och i de flesta fall kommer med smarta förslag på lösningar. Texterna har titlar som: "Sluta pilla er på snoppen, killar!", "Visa porr i klassrummet", "Föd era barn hemma hos Göran Persson", "Pappor är lika bra som mammor", och "Anna Maria Corazza Bildt kan stoppa upp sina åsikter i röven". Skugge vill att världen ska ta och skärpa upp sig ordentligt och sluta vara så stinkande biologistisk, homofobisk, orättvis och korkad. Hennes krönikor slår ner som hökar på all världens idioter och jag blir både upprymd och utmattad av att läsa så här många i en följd.

Akta er killar här kommer gud och hon är jävligt förbannad är ett sorgligt dokument över den tid som var nyss, som fortfarande pågår. Pappor vill inte vara hemma med sina barn, män vill att tjejer ska se ut som Playboymodeller, tjejer vill se ut som Playboymodeller, skolorna är en sorts krigszoner av mobbning och sexuella trakasserier, klasskillnaderna i Sverige ökar, gubbarna och gummorna regerar vidare. Linda Skugge är en rebell med all anledning i världen.

Debatt

Jenny Tunedal

ARTIKELN HANDLAR OM